Hoe onderhoud ik mijn waskommen en tablet in porselein?

Maak je porseleinen waskom dagelijks schoon met water en een vochtige zachte doek, en droog het oppervlak telkens zorgvuldig af. Water- en zeepvlekken verwijder je met behulp van een milde reiniger zonder schuurmiddelen of zuren. De X²O badkamerreiniger is geschikt voor gebruik op porselein. Voor hardnekkige vlekken op porselein raden we schoonmaakazijn aan. Spoel na gebruik telkens grondig af. Kalkaanslag kan je verwijderen met de X²O kalkverwijderaar.

Hardnekkige vlekken op porselein kan je wegwerken met schuurpoeder. Je strooit wat van het poeder op het porseleinen oppervlak en voegt wat water toe. Met de ruwe kant van een schuursponsje kan je de vlek wegschrobben. Is de vlek nog niet weg? Dan kan je gebruik maken van een puimsteen.

Hoe onderhoud ik mijn waskommen en tablet in composietmarmer?

Je wastablet of waskommen in composietmarmer kan je reinigen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen schuurspons om krassen te vermijden. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek. Diepe krassen of putten in composietmarmer kunnen door een expert hersteld worden.

Hoe onderhoud ik mijn waskommen en tablet in solid surface?

Solid surface is een niet-poreus materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden met een vochtige doek of spons en een zacht reinigingsmiddel. Solid surface regelmatig in cirkelbewegingen reinigen, helpt de oorspronkelijke staat van het materiaal te bewaren en voorkomt slijtage. Zo blijft je solid surface waskom of tablet in perfecte staat. 

Voor hardnekkige vlekken kan je bij matte solid surface-oppervlakken een schuurmiddel en schuurspons gebruiken. Lichte krassen in solid surface kunnen bewerkt worden met zeer fijn schuurpapier. Agressieve schoonmaakmiddelen die zuren bevatten, of middelen op basis van aceton kunnen verkleuringen veroorzaken en zijn niet geschikt voor solid surface.

Hoe onderhoud ik mijn waskommen en tablet in natuursteen?

Voor installatie
Natuursteen is een zeer poreus materiaal. Al onze producten in natuursteen worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de natuursteen met hardsteenprotectorVerwijder voor het aanbrengen van de beschermer (impregneren) alle vlekken of resten van vlekken. De protector sluit vlekken op in de poriën van de steen. Voor de definitieve installatie moet de behandelde natuursteen volledig droog zijn. We raden aan het product eerst te testen op een onzichtbare plaats. Volg steeds de instructies voor vlekstopbehandeling op de verpakking van het product.

Na installatie
Reinig je natuursteen na elk gebruik met een licht vochtige doek en wrijf nadien droog, zodat resten van zeep en kalk niet kunnen indrogen op het oppervlak. Wekelijks onderhoud met een hardsteenreiniger is sterk aanbevolen. Je kan hiervoor gebruik maken van X²O natuursteen reinigers. X²O biedt een specifiek onderhoudsproduct aan voor de harde natuursteen graniet, de X²O hardsteen reiniger. Voor het fragielere blauwsteen bevelen wij enkel de lithofin producten aan. Gebruik geen allesreiniger die azijn, zuren, chloor of ammoniak bevat. Om langdurig van je natuursteen te genieten, zal je de vlekstopbehandeling bij normaal gebruik een aantal keer per jaar moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand tegen vlekken blijft. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling.

> Ontdek hier nog meer handige onderhoudstips voor andere materialen.