Hoe onderhoud ik mijn glazen douchescherm of badwand?

Door het spattende water is je glazen douche- of badwand gevoelig voor kalkaanslag. Om dat te voorkomen, is het aangewezen na elk gebruik de glaswand droog te wrijven met een doek of een douchewisser. Reinig daarbovenop het glas met een glasreiniger voor gebruikelijk onderhoud. Je kan hiervoor gebruik maken van de X²O glazen wand reiniger. Om kalkaanslag te verwijderen gebruik je de X²O kalkverwijderaar.

Om het glas gedurende een langere tijd (afhankelijk van de gebruiksfrequentie) waterafstotend te maken en het vastzetten van kalk en vuil te voorkomen, kan je het glas behandelen met een nano-protector. Je kan hiervoor gebruik maken van de X²O nano protector.

Let op bij het gebruik van een nano protector: behandelen langs de binnenzijde (gebruikszijde) van de douche. Volg nauwgezet de aanbrenginstructies op de fles en respecteer de droogtijd.

Hoe vermijd ik kalkaanslag op chroom?

Kalkaanslag is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij chroom kraanwerk en accessoires. Je kan kalkaanslag beperken door je product bij installatie te behandelen met autopolish, een middel dat ook gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen. Herhaal de behandeling met autopolish halfjaarlijks. Om kalk te verwijderen kan je gebruik maken van de X²O kalkverwijderaar.

Reinig een chroom profiel regelmatig met een milde reiniger zoals de X²O chroom reiniger en wrijf droog met een zachte doek. Om de natuurlijke glans van chroom te herstellen en een dunne bechermlaag te creëren, kan je gebruik maken van de X²O chroom polisher. Agressieve reinigingsmiddelen vermijd je beter, want die kunnen de chroomlaag aantasten.

Hoe onderhoud ik mijn kraanwerk of doucheprofielen in inox?

Het is een fabeltje dat inox of roestvrij staal ongevoelig is voor oxidatie. Blootstelling aan dampen of vloeistoffen kan de beschermende, roestbestendige laag aantasten. Onderhoud daarom je kraanwerk of accessoires regelmatig met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel zoals de X²O inox reiniger. Voor grondige reiniging en bescherming kan je gebruik maken van de X²O inox polisher. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen die krassen achterlaten.

Hoe reinig ik solid surface?

Solid surface is een niet-poreus materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden met een vochtige doek of spons en een zacht reinigingsmiddel. Solid surface regelmatig in cirkelbewegingen reinigen, helpt de oorspronkelijke staat van het materiaal te bewaren en voorkomt slijtage. Zo blijft je solid surface bad, douchebak, waskom of accessoire in perfecte staat.

Voor hardnekkige vlekken kan je bij matte solid surface-oppervlakken een schuurmiddel en schuurspons gebruiken. Lichte krassen in solid surface kunnen bewerkt worden met zeer fijn schuurpapier. Agressieve schoonmaakmiddelen die zuren bevatten, of middelen op basis van aceton kunnen verkleuringen veroorzaken en zijn niet geschikt voor Solid Surface.

Hoe onderhoud ik mijn acryl bad of douchebak?

Acryl reinigen kan met een vochtige doek en water met een mild schoonmaakmiddel zoals de X²O Universele badkamerreiniger. Huishoudmiddelen met agressieve, chloorhoudende of schurende bestanddelen kunnen het oppervlak van de douchebak beschadigen en vermijd je beter. Kalkaanslag kan je best verwijderen met een schoonmaakazijn. Gebruik echter nooit azijnzuur.

Voor een intensieve reiniging van acryl kan je een speciale acrylreiniger gebruiken, zoals de X²O acryl reiniger en krasverwijderaar. Ook autopolish, een middel dat gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen, is geschikt om acryl te reinigen. Deze producten maken het oppervlak terug glanzend en leggen een waterafstotend laagje op je bad of douchebak. Dat laagje maakt het materiaal bestand tegen vlekken en kalkaanslag. Bovendien kan je met behulp van een dergelijke acryl reiniger kleine krasjes opvullen en onzichtbaar maken.

Hoe onderhoud ik een gelakt meubel?

Voor het dagelijks onderhoud van gelakte meubelen is een stofdoek ideaal. Vlekken verwijder je met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Droog goed na om vochtschade aan de lak te voorkomen. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuur. Vermijd daarom schuurcrèmes en sterk bijtende oplosmiddelen.

Hoe onderhoud ik composietmarmer?

Je douchebak of wastablet in composietmarmer kan je reinigen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen schuurspons om krassen te vermijden. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek. Diepe krassen of putten in composietmarmer kunnen door een expert hersteld worden.

Hoe reinig ik mijn porseleinen bad en waskommen?

Maak je porseleinen waskom en bad dagelijks schoon met water en een vochtige zachte doek, en droog het oppervlak telkens zorgvuldig af. Water- en zeepvlekken verwijder je met behulp van een milde reiniger zonder schuurmiddelen of zuren. De X²O badkamerreiniger is geschikt voor gebruik op porselein. Voor hardnekkige vlekken op porselein raden we schoonmaakazijn aan. Spoel na gebruik telkens grondig af. Kalkaanslag kan je verwijderen met de X²O kalkverwijderaar.

Hardnekkige vlekken op porselein kan je wegwerken met schuurpoeder. Je strooit wat van het poeder op het porseleinen oppervlak en voegt wat water toe. Met de ruwe kant van een schuursponsje kan je de vlek wegschrobben. Is de vlek nog niet weg? Dan kan je gebruik maken van een puimsteen.

Hoe bescherm ik mijn douchebak of wastafel uit natuursteen?

Voor installatie
Natuursteen is een zeer poreus materiaal. Al onze producten in natuursteen worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de natuursteen met hardsteenprotector. Verwijder voor het aanbrengen van de beschermer (impregneren) alle vlekken of resten van vlekken. De protector sluit vlekken op in de poriën van de steen. Voor de definitieve installatie moet de behandelde natuursteen volledig droog zijn. We raden aan het product eerst te testen op een onzichtbare plaats. Volg steeds de instructies voor vlekstopbehandeling op de verpakking van het product.

Na installatie
Reinig je natuursteen na elk gebruik met een licht vochtige doek en wrijf nadien droog, zodat resten van zeep en kalk niet kunnen indrogen op het oppervlak. Wekelijks onderhoud met een hardsteenreiniger is sterk aanbevolen. Je kan hiervoor gebruik maken van X²O natuursteen reinigers. X²O biedt een specifiek onderhoudsproduct aan voor de harde natuursteen graniet, de X²O hardsteen reiniger. Voor het fragielere blauwsteen bevelen wij enkel de lithofin producten aan. Gebruik geen allesreiniger die azijn, zuren, chloor of ammoniak bevat. Om langdurig van je natuursteen te genieten, zal je de vlekstopbehandeling bij normaal gebruik een aantal keer per jaar moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand tegen vlekken blijft. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling.

Hoe reinig ik mijn badkamermeubel in melamine of folie?

Meubelen in melamine of folie kan je schoonmaken met allesreiniger en een natte, zachte spons of doek. Je kan hiervoor X²O Universele badkamerreiniger gebruiken. Laat het product even inwerken en veeg het daarna af met een natte doek. Goed afdrogen om strepen en doffe vlekken te vermijden. Gebruik in geen geval schuurcrèmes of sterk bijtende oplosmiddelen.

Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in massief of fineer eik?

Hout is een natuurlijk materiaal, dus kleur, tekening en structuur kunnen variëren. Dat geeft het materiaal karakter en maakt het levendig en warm. Hout wordt met het verstrijken van de jaren mooier, dat effect noemen we ‘patina’. Houten meubelen kunnen uitzetten door warmte, dus plaats je ze best niet te dicht bij een warmtebron zoals een radiator. Ook licht en lucht kunnen een impact hebben op het materiaal. Plaats je houten meubel best niet in de volle zon, want sterk zonlicht kan verkleuring veroorzaken.

Het algemene onderhoud van een houten meubel gebeurt met een droge, zachte doek. Vlekken verwijderen kan met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Schuurcrèmes en sterk bijtende oplosmiddelen gebruik je beter niet. Gebruik nooit silicone houdende producten.

Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in massieve teak?

Onbehandeld teakhout is onderhoudsvrij en leent zich perfect voor de badkamer. Variaties in kleur, tekening en structuur geven teakhout karakter. Ook bij massief teakhout treden er verschillen op. Deze zijn eigen aan het materiaal. Om het hout te laten acclimatiseren plaats je de meubelen ongeveer twee weken voor de installatie in de ruimte waarin ze zullen geplaatst worden. Let op dat je ze niet te dicht bij een warmtebron (radiator) of in direct zonlicht plaatst. Voor het onderhoud gebruik je een in zuiver lauw water gedrenkte, uitgewrongen zeem.

Vlekken dep je onmiddellijk droog met een droge doek. Hardnekkige vlekken van detergenten, olie, nagellak, enz. behandel je best met een ultrafijn schuurpapier. Gebruik nooit silicone houdende producten. Je kan teak behandelen met een olie, een vergrijzend product of met een extra waterafstotende laag. In dat geval raden we aan om het product eerst te testen op een niet-zichtbare plaats. Olie kan namelijk de kleur van teak veranderen.

Hoe reinig ik gekleurde materialen?

Kraanwerk kan naast chroom en inox ook wit of zwart gekleurd zijn. Spoel na elk gebruik de gekleurde delen van de kraan af met koud water en droog ze nadien af met een zachte doek. Gebruik geen harde materialen zoals staalwol of schuurmiddelen, die krassen veroorzaken. Vermijd eveneens contact met ringen op de gekleurde laag van je kraan. Hetzelfde geldt voor witte of zwarte doucheprofielen. 

Hoe onderhoud ik een leren accessoire?

Stof het leer wekelijks af met een droge doek. Vermijd overvloedig gebruik van water om te vermijden dat er vlekken ontstaan. Hou rekening met het feit dat zonlicht en diverse soorten kunstlicht, het leer kunnen doen verbleken. Stel je accessoire daarom niet bloot aan direct zonlicht.