Hoe onderhoud ik mijn glazen douchewand?

Door het spattende water is je glazen douchewand gevoelig voor kalkaanslag. Om dat te voorkomen, is het aangewezen na elk gebruik de glaswand droog te wrijven met een doek of een douchewisser. Reinig daarbovenop het glas met een glasreiniger voor gebruikelijk onderhoud. Je kan hiervoor gebruik maken van de X²O glazen wand reiniger. Om kalkaanslag te verwijderen gebruik je de X²O kalkverwijderaar.

Om het glas gedurende een langere tijd (afhankelijk van de gebruiksfrequentie) waterafstotend te maken en het vastzetten van kalk en vuil te voorkomen, kan je het glas behandelen met een nano-protector. Je kan hiervoor gebruik maken van de X²O nano protector.

Let op bij het gebruik van een nano protector: behandelen langs de binnenzijde (gebruikszijde) van de douche. Volg nauwgezet de aanbrenginstructies op de fles en respecteer de droogtijd. 

Hoe onderhoud ik mijn doucheprofielen?

 • Inox
  Het is een fabeltje dat inox of roestvrij staal ongevoelig is voor oxidatie. Blootstelling aan dampen of vloeistoffen kan de beschermende, roestbestendige laag aantasten. Onderhoud daarom je doucheprofielen regelmatig met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel zoals de X²O inox reiniger. Voor grondige reiniging en bescherming kan je gebruik maken van de X²O inox polisher. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen die krassen achterlaten.
 • Chroom
  Kalkaanslag is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij chroom doucheprofielen. Je kan kalkaanslag beperken door je product bij installatie te behandelen met autopolish, een middel dat ook gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen. Herhaal de behandeling met autopolish halfjaarlijks. Om kalk te verwijderen kan je gebruik maken van de X²O kalkverwijderaar. Reinig chroom regelmatig met een milde reiniger zoals de X²O chroom reiniger en wrijf droog met een zachte doek. Om de natuurlijke glans van chroom te herstellen en een dunne bechermlaag te creëren, kan je gebruik maken van de X²O chroom polisherAgressieve reinigingsmiddelen vermijd je beter, want die kunnen de chroomlaag aantasten.
 • Zwart of wit gekleurd
  Spoel na elk gebruik af met koud water en droog nadien af met een zachte doek. Gebruik geen harde materialen zoals staalwol of schuurmiddelen, die krassen veroorzaken. 

Hoe onderhoud ik mijn douchebak?

Ongeacht welk materiaal je douchebak heeft, raden we aan geen agressieve reinigers of schuurmiddelen te gebruiken. Zij kunnen het product onherroepelijk beschadigen. Probeer bovendien zo veel mogelijk je douchebak droog te wrijven na elk gebruik om deze kalkvrij en in goede staat te houden. X²O biedt douchebakken aan in verschillende materialen: Acryl, composietmarmer, solid surface en natuursteen. 

 • Acryl
  Acryl reinigen kan met een vochtige doek en water met een mild schoonmaakmiddel zoals de X²O Universele badkamerreiniger. Huishoudmiddelen met agressieve, chloorhoudende of schurende bestanddelen kunnen het oppervlak van de douchebak beschadigen en vermijd je beter. Kalkaanslag kan je best verwijderen met een schoonmaakazijn. Voor een intensieve reiniging van acryl kan je een speciale acrylreiniger gebruiken, zoals de X²O acryl reiniger en krasverwijderaar. Ook autopolish, een middel dat gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen, is geschikt om acryl te reinigen. Deze producten maken het oppervlak terug glanzend en leggen een waterafstotend laagje op je bad of douchebak. Dat laagje maakt het materiaal bestand tegen vlekken en kalkaanslag. Bovendien kan je met behulp van een dergelijke acryl reiniger kleine krasjes opvullen en onzichtbaar maken.
 • Composietmarmer
  Je douchebak in composietmarmer kan je reinigen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen schuurspons om krassen te vermijden. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek. Diepe krassen of putten in composietmarmer kunnen door een expert hersteld worden.
 • Solid surface
  Solid surface is een niet-poreus materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden met een vochtige doek of spons en een zacht reinigingsmiddel. Solid surface regelmatig in cirkelbewegingen reinigen, helpt de oorspronkelijke staat van het materiaal te bewaren en voorkomt slijtage. Zo blijft je solid surface douchebak in perfecte staat. Voor hardnekkige vlekken kan je bij matte solid surface-oppervlakken een schuurmiddel en schuurspons gebruiken. Lichte krassen in solid surface kunnen bewerkt worden met zeer fijn schuurpapier. Agressieve schoonmaakmiddelen die zuren bevatten, of middelen op basis van aceton kunnen verkleuringen veroorzaken en zijn niet geschikt voor solid surface.
 • Natuursteen
  Natuursteen is een zeer poreus materiaal. Al onze douchebakken in natuursteen worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de douchebak met hardsteenprotector. Verwijder voor het aanbrengen van de beschermer (impregneren) alle vlekken of resten van vlekken. De protector sluit vlekken op in de poriën van de steen. Voor de definitieve installatie moet de behandelde natuursteen volledig droog zijn. We raden aan het product eerst te testen op een onzichtbare plaats. Volg steeds de instructies voor vlekstopbehandeling op de verpakking van het product. Na installatie bevelen we aan om de douchebak na elk gebruik te reinigen met een licht vochtige doek en wrijf nadien droog, zodat resten van zeep en kalk niet kunnen indrogen op het oppervlak. Wekelijks onderhoud met een hardsteenreiniger is sterk aanbevolen. X²O biedt een specifiek onderhoudsproduct aan voor de harde natuursteen graniet, de X²O hardsteen reiniger. Voor het fragielere blauwsteen bevelen wij enkel de lithofin producten aan. Gebruik geen allesreiniger die azijn, zuren, chloor of ammoniak bevat. Om langdurig van je natuursteen te genieten, zal je de vlekstopbehandeling bij normaal gebruik een aantal keer per jaar moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand tegen vlekken blijft. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling.