Hoe houd ik mijn kraan glanzend?

Kalk, vette vingers en zeep kunnen makkelijk schade veroorzaken aan de toplaag van je inox of chroom kraanwerk. Reinig daarom regelmatig om een glanzende uitstraling te bewaren! 

 • Chroom
  Kalkaanslag is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij chroom kraanwerk. Je kan kalkaanslag beperken door je product bij installatie te behandelen met autopolish, een middel dat ook gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen. Herhaal de behandeling met autopolish halfjaarlijks. Om kalk te verwijderen kan je gebruik maken van de X²O kalkverwijderaar. Reinig chroom regelmatig met een milde reiniger zoals de X²O chroom reiniger en wrijf droog met een zachte doek. Om de natuurlijke glans van chroom te herstellen en een dunne bechermlaag te creëren, kan je gebruik maken van de X²O chroom polisherAgressieve reinigingsmiddelen vermijd je beter, want die kunnen de chroomlaag aantasten. 
 • Inox
  Het is een fabeltje dat inox of roestvrij staal ongevoelig is voor oxidatie. Blootstelling aan dampen of vloeistoffen kan de beschermende, roestbestendige laag aantasten. Onderhoud daarom je kraanwerk regelmatig met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel zoals de X²O inox reiniger. Voor grondige reiniging en bescherming kan je gebruik maken van de X²O inox polisher. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen die krassen achterlaten.
 • Zwart of wit gekleurd
  Spoel na elk gebruik de gekleurde delen van de kraan af met koud water en droog ze nadien af met een zachte doek. Reinig de gekleurde kraan regelmatig met een milde reiniger zoals de X²O chroom reiniger. Breng deze aan op een zachte doek, wrijf de kraan schoon en spoel na met koud water. Gebruik geen harde materialen zoals staalwol of schuurmiddelen, die krassen veroorzaken. Vermijd eveneens contact met ringen op de gekleurde laag van je kraan.

Hoe ontkalk ik een kraan?

Reinig de mousseur regelmatig door deze uit de kraan te halen en te ontkalken. Indien de mousseur verouderd is, kan je deze eenvoudig vervangen.

> Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)

Hoe ontkalk ik mijn regendouche?

Vuil en kalk kunnen makkelijk weggewreven worden bij regendouchekoppen die uitgerust zijn met siliconennoppen. 

> Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)

Hoe onderhoud ik een thermostaatkraan?

 • Reiniging – Haal gemiddeld 1 à 2 keer per jaar de cartouche uit de thermostaat en spoel deze af om kalk en vuil te verwijderen. 
 • Temperatuur opnieuw instellen – Indien de temperatuur niet meer overeenkomt met de oorspronkelijke instelling, kan je deze eenvoudig opnieuw instellen. 
 • Cartridge vervangen – Wanneer de kraan niet meer werkt, dient mogelijks de cartridge vervangen te worden. Indien twijfel over de oorzaak van het probleem, neem dan contact op met onze dienst na verkoop die samen met jou kan bekijken of de cartridge al dan niet vervangen dient te worden

> Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)

Hoe herstel ik een mengkraan die lekt?

Wanneer je mengkraan lekt, dient in de meeste gevallen de cartridge vervangen te worden. 

> Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)

Hoe onderhoud ik een hoekstopkraan?

 • Voor ingebruikname - Na het installeren van een hoekstopkraan moet je vóór gebruik de leidingen spoelen. 
 • Afregelen waterstraal - Een hoekstopkraan heeft enerzijds een afsluitfunctie en anderzijds een inregelfunctie. Deze laatste zorgt ervoor dat je de waterstraal zelf kan afregelen om spatten te vermijden. 

 > Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)