Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in lak?

Voor het dagelijks onderhoud van gelakte meubelen is een stofdoek ideaal. Vlekken verwijder je met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Droog goed na om vochtschade aan de lak te voorkomen. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuur. Vermijd daarom schuurcrèmes en sterk bijtende oplosmiddelen.

Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in massief of fineer eik?

Hout is een natuurlijk materiaal, dus kleur, tekening en structuur kunnen variëren. Dat geeft het materiaal karakter en maakt het levendig en warm. Hout wordt met het verstrijken van de jaren mooier, dat effect noemen we ‘patina’. Houten meubelen kunnen uitzetten door warmte, dus plaats je ze best niet te dicht bij een warmtebron zoals een radiator. Ook licht en lucht kunnen een impact hebben op het materiaal. Plaats je houten meubel best niet in de volle zon, want sterk zonlicht kan verkleuring veroorzaken.

Het algemene onderhoud van een houten meubel gebeurt met een droge, zachte doek. Vlekken verwijderen kan met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Schuurcrèmes en sterk bijtende oplosmiddelen gebruik je beter niet. Gebruik nooit silicone houdende producten.

Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in teak?

Onbehandeld teakhout is onderhoudsvrij en leent zich perfect voor de badkamer. Variaties in kleur, tekening en structuur geven teakhout karakter. Ook bij massief teakhout treden er verschillen op. Deze zijn eigen aan het materiaal. Om het hout te laten acclimatiseren plaats je de meubelen ongeveer twee weken voor de installatie in de ruimte waarin ze zullen geplaatst worden. Let op dat je ze niet te dicht bij een warmtebron (radiator) of in direct zonlicht plaatst. Voor het onderhoud gebruik je een in zuiver lauw water gedrenkte, uitgewrongen zeem.

Vlekken dep je onmiddellijk droog met een droge doek. Hardnekkige vlekken van detergenten, olie, nagellak, enz. behandel je best met een ultra fijn schuurpapier. Gebruik nooit silicone houdende producten. Je kan teak behandelen met een olie, een vergrijzend product of met een extra waterafstotende laag. In dat geval raden we aan om het product eerst te testen op een niet-zichtbare plaats. Olie kan namelijk de kleur van teak veranderen.

Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in melamine of folie?

Meubelen in melamine of folie kan je schoonmaken met allesreiniger en een natte, zachte spons of doek. Je kan hiervoor gebruik maken van de X²O universele badkamerreinigerLaat het product even inwerken en veeg het daarna af met een natte doek. Goed afdrogen om strepen en doffe vlekken te vermijden. Gebruik in geen geval schuurcrèmes of sterk bijtende oplosmiddelen.

> Ontdek hier nog meer handige onderhoudstips voor andere materialen.